Warning: Attempt to modify property 'Array' of non-object in /storage/content/42/101742/klsse.org/public_html/libraries/framework/Joomla/Registry/Registry.php on line 428 Warning: Attempt to modify property 'Array' of non-object in /storage/content/42/101742/klsse.org/public_html/libraries/framework/Joomla/Registry/Registry.php on line 428 Warning: Attempt to modify property 'Array' of non-object in /storage/content/42/101742/klsse.org/public_html/libraries/framework/Joomla/Registry/Registry.php on line 428 Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /storage/content/42/101742/klsse.org/public_html/libraries/cms/application/cms.php on line 382 KLS

Seminarium om de kurdiska flyktingarna i Domiz

 

Tid och Datum: lördagen, 8 december, 2012. kl 13-15

Plats: Kurdiska biblioteket, Gustavlundsvägen 170, 167 51 Bromma (Alvik)

Kurdiska läkarsällskapet i Sverige i samarbete med kurdiska biblioteket inbjuder till seminarium om flyktingsituationen i Duhok. Flyktingarna har lämnat sina hem i Rojava (Syrien) på grund av det rådande inbördeskriget. Antalet flyktingar har ökat dramatiskt på kort sikt och drygt 40 000 människor infinner sig i Duhoks distrikt idag. Dr Khorshid Ibrahim är nyligen hemkommen efter tio dagars resa i området samt fältarbete i flyktinglägret. Seminariet kommer att inledas med information från Dr Khorshid om situationen. Därefter diskussion och planering om utarbetning av en åtgärdsplan. Seminariet är öppet för allmänheten och språket är på svenska.

Vänligen anmäl intresse för närvaro till This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. www.klsse.org​www.kurdlib.org

Flyktingar från Rojava i Domiz camp, Dohuk

KLS har mediciner och medicinsk utrustning till flyktingar från Rojava i Domiz camp som ligger beläget mellan Dohuk och Mosul. Dessutom har vissa KLS medlemmar varit på plats och hjälpt till frivilligt med att ge läkarvård.

Situationen för flyktingarna är långt ifrån bra. Ca 60 000 flyktingar befinner sig på flyktinglägret och det finns brister inom allt som behövs i vardagen. Infektionssjukdomar sprider sig som dominoeffekt när de bor så tätt.

Fortsatta insatser kommer att ske. Det finns en arbetsgrupp som arbetar vidare med planering inom detta. Vill ni hjälpa till och bidra?

5th Mesopotamien Health conference

Flera KLS medlemmar deltog på 5e Mesopotamien Health Conference i Suleymania i samband med 25-årsminnet av Halabja. Kongressens tema var hälsoeffekter av kemiska vapen. En del intryck bland deltagarna var att det var brister i logistik och organiseringen av konferensen men att det vetenskapliga innehållet var bra.

Symposium och Patientsäkerhet och Läkar-patientkommunikation

Den 19 april anordnade IFMSA ett symposium om patientsäkerhet och läkar-patientkommunikation för läkare, sjuksköterskor och studenter. 2 KLS styrelsemedlemmar och en annan KLS medlem var på plats. Presentationer gavs av IFMSA-Sverige och IFMSA-Norge samt KLS.

Kurdistans hälsominister var på plats och höll i ett inledande ta och var med på avslutande paneldiskussion. Delar av symposiet sändes på lokalnyheter och en KLS styrelsemedlem blev intervjuad av media.

IFMSA-Kurdistan

1-7 august 2011 kommer det att hållas 60 års jubileums General Assembly för IFMSA(International federation of medical student´s association).

Detta kommer att hållas i Köpenhamn. 10 läkarstudenter från IFMSA-Kurdistan kommer att deltaga och representera Kurdistan. Totalt brukar läkarstudenter från över 90 länder komma. Under invigningsceremonin kommer bla. kronprinsessan Mary, Hans Rosing, Danmarks hälsominister och representanter från WHO och UNICEF att närvara. Mer om detta finns att läsa på www.am2011denmark.com